JENIS-JENIS OAT

Bagi penggemar oat, korang pernah tau tak yang oat ni ada pelbagai jenis? Ada oat yang sihat dan ada oat yang tak sihat.

Oat terbahagi kepada beberapa jenis. Ada :

đź’§instant oat
đź’§quick oat 
đź’§rolled oat
đź’§steel cut oat

Mereka yang berdiet , sudah tentu mengambil berat tentang jenis oat yang perlu di ambil untuk membantu penurunan berat badan.

Kenapa ya?

1) Instant oat dan quick oat mempunya G.I @ indeks glisemik yang tinggi. Lebih tinggi indeks glisemik, lebih tinggilah penyerapannya ke dalam darah sebagai gula.

Maka, 2 jenis oat ini adalah yang paling senang diserap ke dalam darah sebagai gula.

Eh, nak sihatkan jantung dan nak kurus kena kurangkan gula tau. Kalau awak dah AmalkAn instant oat dan quick oat tu, tu dah membahayakan kesihatan tau. Gula yang berlebihan akan membahayakan jantung.

Formula nya senang je, semakin halus sesuatu oatmeal, semakin cepat penyerapannya ke dalam badan. Walaupun jumlah serat di dalamnya sama.

Rolled Oat

2) Coach pilih Rolled oat sebab ianya sangat sesuai untuk berdiet. Diperbuat daripada bijirin oat yang dikukus dan kemudiannya digelek menjadi kepingan. Ianya tidak diproses sepertimana instant oat dan quick oat.

Secara nutrisinya, Rolled Oat sangat membantu untuk menstabilkan kandungan gula dalam darah dan membuatkan anda berasa lebih kenyang untuk waktu yang lebih lama.

3)Steel Cut Oat pula paling kurang diserap menjadi gula ke dalam darah. Oat jenis ini dipotong kasar-kasar daripada bijirin oat yang dipanggil oat groat.

So, nak makan pun kena ada ilmu tau. Nak kurus dan sihat lagi la kena ada ilmu tentang makanan sihat. Nak kurus dengan sihat?

Kami PAKAR dalam penurunan berat badan.

http://coachrazain.wasap.my/

http://coachrazain.wasap.my/

http://coachrazain.wasap.my/

-Coach RazAin-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s