6 TIPS SUPAYA TIDAK MERASA BOSAN KETIKA BERDIET

Rasa seronok badan dah ringan. Nak beribadah pun senang. Tak sakit lutut dah bila berjalan dan turun naik tangga. Perut buncit dan kurang.

Kalau kita dah terbiasa makan makanan yang sihat, nak makan benda manis pun dah macam takut. Dah 30 hari join #teamsyoknyakurus. Badan pun turun kilo yang banyak. Yang penting, rasa bersemangat nak turun kerja.

Bosan nak berdiet!

Hari ni Coach nak kongsikan bagaimana caranya untuk konsisten sekiranya anda berada dalam program diet. Tips supaya anda tidak merasa bosan, lelah dan putus asa.

  • Jangan ‘SKIP’ sarapan pagi dan jangan amalkan ‘BRUNCH’.
  • Gabungan Breakfast & Lunch. Kadar gula dalam badan kita akan turun sehingga di bawah paras normal dan menyebabkan rasa kelaparan yang teramat sangat dan anda akan makan dengan banyak.
  • Minum air kosong yang cukup. Sekurang-kurangla 8 gelas sehari. Atau boleh ikut keperluan badan. Air akan mengurangkan selera makan secara semula jadi. Paling best, ia bantu untuk kita rasa kenyang. . Kena tahu yang minum air melebihi jumlah yang diperlukan akan meningkatkan jumlah isipadu darah anda.

  • Elakkan minum minuman yang bergas atau berkarbonat kerana tinggi gula.

  • Kurangkan pengambilan garam dalan menu seharian. Hal ini kerana garam bantu badan untuk menakung air dengan banyak. Jadi, sekiranya anda kurangkan pengambilan garam, ia akan bantu badan anda untuk lebih ringan.

  • Kunyah makanan kepada cebisan kecil supaya mudah dihadam. Bantu anda untuk lebih  mudah membuang.

  • Makan secara perlahan dan jangan tergesa-gesa supaya makanan makanan anda dapat dinikmati.

Semoga bermanfaat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s